ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ

//ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π.Ο.Π.Α.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι.

 

Σας αποστέλλουμε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την παροχή του επιδόματος των 800 ευρώ στους Προπονητές. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Υπουργείο Εργασίας, συμπεριλαμβάνουν στο σκέλος της επιδότησης για όλους τους ενεργούς και ασφαλισμένους εργαζόμενους. Αναφέρομαι γι αυτούς που συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας Προπονητές ή Γυμναστές στο Σωματείο τους.

 

Οι Προπονητές που εργάζονται σε Αθλητικά Σωματεία ως εργαζόμενοι, αφού το σωματείο τους έχει κάνει δήλωση αναστολής των εργασιών του στο ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει με τους κωδικούς τους στο ΤΑΧΙS στις 4 Απρ να μπουν στη ειδική πλατφόρμα για την αίτηση τους για τη παροχή του προνοιακού  επιδόματος.

 

Δικαιούχοι

Συγκεκριμένα, οι αθλητικοί σύλλογοι που έχουν τον Κ.Α.Δ. 9312 (Υπηρεσίες Αθλητικών Σωματείων) έχουν αναστολή λειτουργίας με κρατική απόφαση.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι:

  • Οφείλουν αποδοχές στους εργαζόμενους μέχρι την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας
  • Οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ μέχρι την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας

Και τι ισχύει από εκεί και έπειτα;

Όλοι οι εργαζόμενοι, δικαιούνται της επιδότησης των 800€ από 15/3 έως 30/4. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιδότηση θα καταβάλλεται στο σύνολό της ανεξαρτήτου των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης των εργαζομένων.

Και το αναφέρω αυτό διότι το σύνηθες φαινόμενο σε αθλητικούς συλλόγους είναι η μερική ή η εκ περιτροπής απασχόληση αυτών των εργαζομένων.

Π.χ. οι προπονητές εργάζονται (και ασφαλίζονται) από ελάχιστες έως λίγες ώρες την εβδομάδα

Παρ’ αυτά η επιδότηση θα καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου

Δηλαδή είτε ένας προπονητής δουλεύει 2-3 ώρες την εβδομάδα είτε δουλεύει 40 ώρες την εβδομάδα (πράγμα σπάνιο) θα επιδοτηθεί στο σύνολο των 800€

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;

  • Όταν ένας προπονητής εργάζεται σε περισσότερους του ενός, συλλόγους, θα επιδοτηθεί ΜΟΝΟ μία φορά (σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου)
  • Όταν ένας προπονητής, παράλληλα εργάζεται και σε κάποια άλλη επιχείρηση (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα) που δεν έχει κλείσει, δεν θα επιδοτηθεί
  • Όταν ένας προπονητής, παράλληλα εργάζεται και σε κάποια άλλη επιχείρηση που έχει αναστολή λειτουργίας, θα επιδοτηθεί ΜΟΝΟ μία φορά
  • Όταν ένας προπονητής εργάζεται «οικειοθελώς» χωρίς ασφάλιση, δεν θα επιδοτηθεί.

Οι παραπάνω πληροφορίες βασίζονται σε ερμηνεία των διατάξεων του Υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να γίνουν ξεκάθαρες μετά και την δημοσίευση της εγκυκλίου ή πράξης νομοθετικού περιεχομένου

Τι υποχρέωση έχει το αθλητικό σωματείο;

Βήμα 1ο – Εργοδότης

Το αθλητικό σωματείο θα δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τη δραστηριότητα (ΚΑΔ) όπου έχει ανασταλεί βάσει υπουργικής απόφασης. Και επίσης θα δηλώνει τους εργαζόμενους που έχει σε αναστολή. Πληροφοριακά οι ενεργοί εργαζόμενοι θα εμφανίζονται αυτόματα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στη συνέχεια θα πρέπει το σωματείο να ενημερώνει τους προπονητές για την Δήλωση Αναστολής Δραστηριότητας καθώς και για τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης

Βήμα 2ο- – Εργαζόμενος

Οι εργαζόμενοι που είναι σε ΑΝΑΣΤΟΛΗ δικαιούνται το επίδομα, αρκεί βέβαια να κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείο Εργασίας όπου θα πρέπει να δηλώσει την αναστολή δραστηριότητας καθώς και το ΙΒΑΝ όπου θα πιστωθεί το επίδομα.

Ο ΚΑΔ για Προπονητές που ασκούν τα καθήκοντα τους ως επιτηδευματίες είναι :

85511006 Υπηρεσίες Προπονητών Αθλητών

Προ ημερών ο Υφυπουργός Αθλητισμού,  είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση να συμπεριληφθούν τα αθλητικά σωματεία στο ΚΑΔ. Να μπορούν δηλαδή να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ για αθλητές, προπονητές και υπαλλήλους των ομάδων.

Κάτι το οποίο έγινε γνωστό όπως επίσημα ανακοινώθηκε:

«Στους επιπλέον Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που εντάσσονται στα Μέτρα Στήριξης και ανακοινώθηκαν μόλις, εντάσσεται και ο ΚΑΔ 9499, για τον οποίο νωρίτερα είχε αιτηθεί, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στην επιστολή που απέστειλε στους αρμοδίους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στην σχετική επιστολή του κ. Αυγενάκη προς τους κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη, αναφέρονταν για τον συγκεκριμένο ΚΑΔ τα εξής:

“Έχοντας υπ’ όψιν την πραγματική αυτή κατάσταση, υπάρχουν πολλά αιτήματα από αθλητικά σωματεία, τα οποία δεν διαθέτουν, όπως ορίζεται στην από 11/03/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 55), έναν από τους ΚΑΔ που αναφέρονται σε αυτήν (ειδικότερα τους ΚΑΔ 9312 και επόμενα), αλλά ενδεικτικά τον ΚΑΔ 94991600.

Οι αθλητικοί αυτοί φορείς διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση που προβλέπεται στο Ν. 2725/1999, τα δε ακαθάριστα έσοδά του ενεργού τους ΚΑΔ προέρχονται εξ ολοκλήρου ή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από αθλητική δραστηριότητα και έχουν συμμετάσχει συστηματικά τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια σε διοργανώσεις και πρωταθλήματα.

Θεωρούμε επομένως ότι είναι δίκαιο να συμπεριληφθούν και τα ανωτέρω αθλητικά Σωματεία (και αθλητικές Ενώσεις και άλλοι αναγνωρισμένοι από τον Αθλητικό Νόμο φορείς) στις κατηγορίες που δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε, καθώς και σε αυτά που θα ανακοινώσει η Ελληνική Κυβέρνηση”».

Στη διάθεσή σας

 

2020-04-06T16:40:24+00:00